File = FE1.htm

Fastighetsekonomi I:
Kursplan med schema och länkar
Plan för kursen Fastighetsekonomi I, 5 poäng, Nivå B, Ämne: Företagsekonomi och Nationalekonomi, vid institutionen för Skogsekonomi, Skogsfakulteten, SLU.
av Peter Lohmander, Version 2003-09-18  


Nya versioner och aktuella länkar:

Det är möjligt att det finns en senare version av denna plan och detta schema, möjligen med ännu mer aktuella länkar till information, program, övningar m.m.. Den senaste versionen av schemat finns alltid att hämta på denna internetadress: http://www.Lohmander.com/kurser/FastEk1/Fe1.htm . Notera att det är en fördel att studera schemat direkt i datorn eftersom man då omedelbart kan få fram länkade dokument, program, övningar m.m. genom att klicka direkt i planen och i schemat.

Mål för kursen Fastighetsekonomi I:
"De studerande skall efter genomgången kurs ha kunskaper om samhällets mål och medel för markpolitiken, de delar av den speciella fastighetsrätten som är av särskild betydelse för de areella näringarna samt olika överlåtelseformer."


Fastighetsekonomi I: Moment 1: Fastighetsjuridik

Moment 1 planeras och genomföres av Anders Lindqvist. 

Anders Lindqvist
Adjunkt
Juridiska institutionen
Umeå universitet
901 87   Umeå
090-786 79 43
anders.lindqvist@jus.umu.se

Fastighetsekonomi I: Moment 2: Ekonomiska problem och lösningsmetoder med koppling till fastighetsjuridik för skogs- och markägare

Moment 2 planeras och genomföres av Peter Lohmander.

Peter Lohmander
Professor
Skogsekonomiska institutionen
SLU
901 83 Umeå
090-7865846
peter.lohmander@sekon.slu.se


Mål (Moment 2):
Efter moment 2 ska studenten ha en fördjupad förståelse för de ekonomiska konsekvenserna av fastighetslagstiftningen. Studenten ska kunna räkna ut hur den ekonomiskt rationelle fastighetsägaren bör anpassa beslut och åtgärder med hänsyn till fastighetslagstiftningen. 

Genomförande (Moment 2):
Kursdelen ges i form av föreläsningar av Peter Lohmander. Under föreläsningarna användes Westerberg (2001) som utgångspunkt. Olika ekonomiska problemsituationer grundade på indelningen i Westerberg (2001) studeras och ekonomiskt rationella lösningar beräknas. I detta sammanhang utnyttjas även teorier och metoder från andra delar av det ekonomiska området. Därför är det viktigt att ha kunskaper och färdigheter från tidigare ekonomikurser aktuella.

Litteratur (Moment 2):
Westerberg, D. (2001), Fastighetsjuridik för skogs- och markägare, LRF Skogsägarna, Fälth & Hässler, Värnamo och Farsta, ISBN 91 7446 056 0

Särskild referenslitteratur för kalkyleringsprinciper och deras tillämpning: Norell, Leif, Ersättning för intrång på jordbruksfastigheter, Principer för rättsenlig värderingsmetodik - speciellt med sikte på markåtkomst för vägar och järnvägar, LMV-Rapport 2001:11, ISBN 91-7283-197-9, ISSN 0348-9469 (samtidigt doktorsavhandling vid Institutionen för Infrastruktur, Kungliga Tekniska Högskolan)  

Observera: Delar av litteratur från tidigare ekonomikurser användes till viss del. Det är särskilt viktigt att ha metoder för ekonomiska kalkyler aktuella. Här ingår investeringskalkyler och produktkalkyler. Marginalintäkt och marginalkostnad (gränsintäkt och gränskostnad) ska vara bekanta. Det är viktigt att ha metoder för lösning av ekvationer inklusive (små) ekvationssystem aktuella. 


Beräkningsprogram och särskild information (Moment 2):

I schemat finner vi ett antal länkar till olika beräkningsprogram och beräkningsexempel samt särskild information av betydelse för de aktuella kalkylsituationerna och föreläsningarna. På nätverket vid SLU i Umeå finns mycket användbar generell programvara för praktiskt taget alla slags beräkningar inklusive optimering i skogsbruket installerad. Denna programvara kallas LINGO. Den version av LINGO som finns på SLUs nätverk klarar av att samtidigt hantera upp till 1000 variabler. Den som vill använda LINGO på en egen dator kan ladda ner en gratis studentversion av detta beräkningsprogram från denna länk: http://www.lindo.com
Gratisversionen har samma möjligheter att lösa alla slags generella beräkningsproblem som nätverksversionen men har begränsats med avseende på antalet variabler och restriktioner. Gratisversionen kan lösa problem med upp till 300 variabler och 150 begränsningar. Alla kursens kalkylexempel kan klaras av med gratisversionens prestanda. Kursens kalkylexempel bygger i vissa fall på användning av VBScript. VBScript är gratis och kan köras direkt i Microsoft Explorer.


Schema: Fastighetsekonomi I

 

Tid och plats

Moment samt länkar till mer information

031002 torsdag 09.15-11.00 (Granen)
Mom 1: Lindqvist: Fast och lös egendom, förvärvsfrågor.
031003 fredag 09.15-11.00 (Granen)
Mom 1: Lindqvist: Förvärvsfrågor forts., tillstånd.
031006 måndag 09.15-11.00 (Granen)
Mom 1: Lindqvist: Fastighetsbildning och särskilda rättigheter.
031008 onsdag 09.15-11.00 (Granen)
Mom 1: Lindqvist: Särskilda rättigheter forts., markanvändning.

031009 torsdag 09.15-11.00 (Granen)

Mom 2: Lohmander: Ekonomiska konsekvenser och rationella åtgärder med koppling till: Fastighetsdelning och fastighetsbildning:

"Fastighetsbildning" (sid 28 - 37):
Särskilt: Huvudtyper (sid 29), Skogsmark (sid 29), Förfarandet (sid 34), Lottläggning (sid 36)
Vi studerar särskilt hur ekonomiskt rationell fastighetsindelning påverkas av texten under avsnittet "Skogsmark". Det finns restriktioner i lagstiftningen som påverkar avverkningsmöjligheterna på skogsfastigheter. Dessa restriktioner är så utformade att de kraftigt påverkar rationell fastighetsbildning. Såväl den lämpligaste storleken på fastigheterna som fastigheternas sammansättning av olika avdelningar påverkas av paragraferna.

Skogsvårdsförordning (1993:1096)

Optimal harvest scheduling with forest act constraints: 
- A dynamic linear programming model on the internet

Ekonomisk optimering av val av avverkningsobjekt m.h.t. arealrestriktioner

Forest Economic Seminar (exempel på fastighetsdelning)

031014 tisdag 09.15-11.00 (Granen)

Mom 2: Lohmander: Ekonomiska konsekvenser och rationella åtgärder med koppling till: Rättsförhållanden mellan fastighetsägare och grannar

"Anläggningslagen", "Lag om förvaltning av samfälligheter" samt "Rätt till väg" (sid 50 - 55):
Särskilt: Tvångsanslutning (sid 51), Båtnad (sid 51), Opinionskrav (sid 51), Ersättning (sid 51), Andelstal (sid 52), Föreningsförvaltning (sid 52), Rätt till väg (sid 53).
Vi studerar särskilt hur en ny skogsväg som berör flera skogsfastigheter ska hanteras med avseende på kostnadsfördelning enligt de senaste bestämmelserna, vilka ska tillämpas från och med 2003. Vi studerar också hur ett skogsvägsprojekts lönsamhet för olika inblandade skogsägare påverkas av skogsbeståndens förutsättningar, terrängförhållanden och lokalisering.

Lantmäteriverkets information om vägföreningar och andelstal m.m. 
(Välj "Lantmäteriförrättningar", sedan "vägar" och sedan "vägföreningar".)

Vägexempel

VagKalk1
(VagKalk1 måste öppnas med Explorer eftersom detta är ett VBScript-program för automatisk körning direkt i web-läsaren.)

BestEk1

031015 onsdag 09.15-11.00 (Granen)
Mom 1: Lindqvist: Miljöbalksfrågor.

031017 fredag 09.15-11.00 (Aspen)

Mom 2: Lohmander: Ekonomiska konsekvenser och rationella åtgärder med koppling till: Planering av mark och byggande

"Vindkraftverk" (sid 71):
Frågor om bygglov för vindkraftverk har aktualiserats de senaste åren. Problemet är att de bästa vindlägena ofta är på platser där riksintressen ur natur- och kulturmiljösynpunkt konkurrerar. Regeringen har ofta vägrat bygglov på sådana platser om inte lokaliseringen haft stöd i en översiktsplan. Liknande problem finns ofta för telemaster.
Vi studerar särskilt intäkter och kostnader för skogsägare p.g.a. markförlust, vindkraftverksintäkter, vägutnyttjande, m.m. Vi nämner även energiprisets effekter och värden av andra inblandade komponenter. Vi studerar hur en skogsfastighet kan beröras av en utbyggnad. Vi nämner aktuell debatt om snabbheten i mobiltelenätens utbyggnad.

På denna länk finner vi ekonomiska uppgifter och annan information av betydelse för vindkraftsverkskalkyler: VindkEk1

031020 måndag 09.15-11.00 (Aspen)

Mom 2: Lohmander: Ekonomiska konsekvenser och rationella åtgärder med koppling till: Miljöbalken

"Biotopskyddsområde" (Sid 99-100):
Särskilt: Ersättning (sid 100):
Vi studerar särskilt hur man kan beräkna ersättningen för en skogsbiotop med hänsyn till olika faktorer, exempelvis val av prislista, tidpunkt, definition av skogsägarens alternativa möjligheter, reservationspriser, val av försäljningsform, drivningskostnadsuppgifter, markvärden, flexibilitet, skalfördelar, restriktioner som berör fastighetens samlade verksamhet m.m.. (Jämför diskussionen under sommarresan 2002 i Strömsund med Norrskog.)

 

På denna länk finner vi ekonomisk statistik, länkar till ekonomiska beräkningsprogram och mycket annat gällande biotoper: BiotopFastE1

031022 onsdag 09.15-11.00 (Granen)

Mom 2: Lohmander: Ekonomiska konsekvenser och rationella åtgärder med koppling till: Skogsvårdslagen

"Anläggning och skötsel av skog", "Avverkningsregler"  (sid 118 - 122):
Särskilt: Hänsynsregler (sid 118), Miljöanalys (sid 118), Anläggning av ny skog (sid 119), Yngre skog (sid 120), 50 hektar (sid 120), Brukningsenhet (sid 120).
Vi studerar särskilt ekonomiskt rationella beslut m.h.t. reglerna samt reglernas kostnader för den enskilde skogsägaren.

Skogsvårdsförordning (1993:1096)

Register över gällande SKSFS-författningar 

Nuvärde – slutavverkningstidpunkt – exempel

Kalkylexempel

Ekonomisk optimering av slutavverkningstidpunkten

Fausimp1

ASPFau1
 

031024 fredag 09.15-11.00 (Granen)

Mom 2: Lohmander: Ekonomiska konsekvenser och rationella åtgärder med koppling till: Tvångsförfoganden och expropriation m.m.

"Ledningsrättslagen m.m." (sid 143 - 147):
Särskilt: Ersättning (sid 145).
Vi studerar särskilt hur de ekonomiska konsekvenserna av ledningsdragning påverkas av diverse faktorer, exempelvis skogsbeståndets egenskaper vid ledningsdragningstidpunkten, förändringar av ekonomiskt rationell hantering av berörda skogsbestånd, stormfällningssannolikheter i ledningsgatan, torkskador, ändrad drivningskostnad per m3, markvärden o.s.v..)

 

Expro1

Windh4

031027 måndag 09.15-11.00 (Granen)

Mom 2: Lohmander: Ekonomiska konsekvenser och rationella åtgärder med koppling till: Avtalsfrågor i fastighetsrätten

"Samägande av fastighet" (sid 157 - 160):
Särskilt: Samäganderättslagen (sid 157).
1904 års lag om samäganderätt (SÄL) gäller när två eller flera tillsammans äger fast egendom. Åtgärder rörande fastigheten kräver enligt lagen enighet mellan delägarna, med undantag för åtgärder som är brådskande för att undvika att egendom förstörs. Kommer man inte överens om förvaltningen kan, på begäran av en eller flera delägare, god man tillsättas av domstol.
Vi studerar särskilt beslutsproblem och ekonomiska konsekvenser för olika personer (med olika ekonomiska och  andra förutsättningar) som samäger en skogsfastighet. Vad händer om vi har flera ägare med olika tidspreferenser? En ägare kanske har gott om pengar och är utan lån. En ägare har höga skulder. En ägare har massor av tid att ägna sig åt olika arbetsuppgifter och den andre har inte tid. En ägare bor på fastigheten och en annan bor 50 mil därifrån. Hur blir de optimala åtgärderna på fastigheten om den ene eller den andre ägaren bestämmer? Vad händer om de samäger och måste vara överens om allt?

031028 tisdag 09.15-11.00 (Granen)

Mom 2: Lohmander: Ekonomiska konsekvenser och rationella åtgärder med koppling till: Jakt och fiskelagstiftningen

Ersättning för viltskador (sid 176)
:
Med hänsyn till att viss avreglering skett samt på grund av möjligheterna till skyddsjakt lämnas normalt inte längre någon ersättning för skador orsakade av vilt. Ersättning kan dock lämnas om viltet ej fått jagas genom skyddsjakt och andra skadeförebyggande åtgärder ej fungerat.
Vi studerar särskilt det ekonomiska värdet av olika hårda skador på ungskogen av bl.a. älg. Vi gör nuvärdekalkyler med olika förutsättningar. Vi använder en funktion som säger något om jaktvärdet som funktion av älgstammen. Vi beräknar den optimala älgtätheten för olika förutsättningar.

Fiskets bedrivande (sid 177):
I stadgarna för fiskevårdsområdet kan regleras hur fisket ska bedrivas. Det normala är att man suddar ut gränserna mellan fastigheterna vad gäller fisket samt tillåter alla fiskerättsinnehavare att - eventuellt efter lösen av ett fiskekort - fiska inom hela området.
Vi studerar särskilt hur optimalt fiske är beskaffat i olika situationer. Vi tillämpar generella principer från  naturresursekonomisk teori för reglerat och oreglerat fiske och beräknar optimala beslut i olika situationer. Vad vinner de olika aktörerna mest på?

031030 torsdag 09.00-14.00 (Umeå Universitet, Samhällsvetarhuset, Sal A)
TENTAMEN

Välkommen!

Peter Lohmander

www.Lohmander.com