Industriell Ekonomi, A, 5p
- Mål, Länkar och Detaljer
Peter Lohmander, Version 2002-02-22

www.Lohmander.com

 

Löpande information:

Var och en bör dagligen titta på web-schemat. Detta hittar man via www.Lohmander.com . Man kan gå dit direkt via denna adress: www.Lohmander.com/Kurser/IndEk02/Indek02.htm

 

Inför kursen i Industriell Ekonomi

Välkommen till kursen i Industriell Ekonomi, A, 5p!

Jag som ger denna kurs heter Peter Lohmander och är professor i skoglig företagsekonomi med inriktning mot ekonomisk optimering. Kursens "hem-institution" är institutionen för företagsekonomi vid Handelshögskolan vid Umeå Universitet, men jag har min ordinarie tjänst vid SLU här
i Umeå på institutionen för skogsekonomi.

Ekonomi betyder "hushållning med knappa resurser". En möjlig översättning av "optimal hushållning med knappa resurser" i industriella sammanhang är "maximering av företagets ekonomiska resultat under bivillkor". Bivillkoren utgörs bland annat av de restriktioner som befintlig maskinkapacitet, personal o.s.v. utgör i produktionsprocessen. Andra restriktioner kan gälla miljökrav på maximalt tillåtna utsläpp av vissa ämnen, restriktioner i transportapparaten, lagringsmöjligheter och begränsade marknader för råvaror och färdiga produkter.

Det viktigaste inom industriell ekonomi, och för övrigt inom vad man än sysslar med, är att formulera målet och därefter arbeta mot detta mål. Målet med kursen finner Ni nedan. Läs det grundligt! Under kursen kommer vi naturligtvis att koncentrera oss på bästa möjliga måluppfyllelse med hänsyn till föreliggande restriktioner. Vi har bl.a. viss tid till förfogande samt tidigare fastlagd kurslitteratur.

För att vi ska lösa uppgiften på bästa möjliga sätt uppmanar jag Er att såsom viktiga redskap under kursen även ladda ner de gratisversioner av LINDO och LINGO som Ni finner via länkarna nedan. Med dem kan Ni lösa tämligen avancerade optimeringsproblem av många olika slag, inte bara i samband med denna kurs i industriell ekonomi utan även i alla möjliga andra sammanhang. Det finns "obegränsade" versioner av programmen att köpa för den som verkligen vill ägna sig åt stora optimeringsproblem i framtiden. Den som vill lära sig mer om algoritmerna
och användning inom ramen för typiska operationsanalytiska problem uppmuntras att även skaffa boken av Winston (som jag beskriver nedan). Det finns även kurser i vilka Winstons bok ingår såsom kurslitteratur.

Peter Lohmander

www.Lohmander.com

 

MÅL

Kursens mål är att ge grundläggande kunskap om ekonomiska begrepp, modeller och metoder som är användbara och viktiga för en industriellt    verksam civilingenjör.

Kursen skall ge färdigheter i hur ekonomiska begrepp används vid ekonomisk rapportering och kalkylmodeller för bedömning av investeringar, projekt och produkter.

I kursen ges även förståelse för grunderna i marknadsföring och organisation.   

 

Kurslitteratur enligt kursplan:

Aniander, M., Blomgren, H., Engwall, M., Gessler, F., Gramenius, J., Karlsson, B., Lagergren, F., Storm, P., Westin, P., Industriell Ekonomi, Studentlitteratur, 1998 (ISBN 91-44-00723-X)

Gessler, F., Sjögren Källqvist, A., Lagergren, F., Storm, F., Westin, P., Industriell Ekonomi - Övningsbok, Studentlitteratur 1999 (ISBN 91-44-01156-3)

Tillkommer anvisat material (enligt all information inklusive länkar från denna web-sida).

Notera att ny information kommer att dyka upp på denna web-sida under kursens gång. Det är nämligen viktigt att kunna göra stegvisa justeringar i verksamheten med hänsyn till tidigare oförutsedd utveckling och ny information. Så är det i all industriell verksamhet. De detaljerade och orubbliga långtidsplanernas era är slut. Varje kursdeltagare måste därför hålla sig informerad om vad som står på denna web-sidas senaste version.
 

Viktiga Länkar

Schema: http://www.lohmander.com/Kurser/IndEk02/Indek02.htm

Gratis studentversioner av nedladdningsbara program användbara vid industriella ekonomiska (och andra) analyser (Bland annat LINDO och LINGO): http://www.LINDO.com/

 

Kvalificerat boktips till den som är intresserad av avancerad industriell ekonomi

En verkligt grundlig och pedagogisk bok vilken innehåller operationsanalys med avancerade ekonomiska tillämpningar och referenser är följande:

Winston, W.L., Operations Research, Applications and Algorithms, Duxbury Press, International Thomson Publishing, 3.ed., ISBN 0-534-20971-8.

I bokens tillbehör (i bokens förpackning) ingår även ganska stora "studentversioner" av mycket kvalificerad programvara för optimering med mängder av grundligt genomarbetade exempel på diskett alternativt CD.
 

Exempel på generella ekonomiska informationssidor:

http://moneycentral.msn.com/

http://se.finance.yahoo.com/
 

Exempel på företagsspecifika ekonomiska informationssidor:

http://www.ericsson.se/

http://www.sca.se/
 

Förslag på aktuella övningar:

Inom en kurs av denna typ kan det vara rationellt att inkludera övningsmoment med tillämpning på mer eller mindre verkliga fall. Varje kursdeltagare uppmuntras att inkomma med ett kortfattat förslag på sådant som skulle vara speciellt intressant att inkludera i en sådan tillämpad övning. Det bör handla om stora övergripande frågeställningar med tydliga kopplingar till den industriella produktionen, dess rationella planering, lönsamheten, produktionsutrustningen, personalen och eventuella länkar till andra företag i regionen. Fundera över frågeställningar i företag som Du känner till. Kan man enkelt få tag i relevanta data för att konstruera en givande övning? Även om det av något skäl inte visar sig möjligt att lägga upp en tillämpad övning med just det innehåll som Du tänker på så är själva tänkandet kring detta ett viktigt kursmoment. Man lär sig nämligen väldigt mycket om olika teoretiska metoder, deras relevans och möjliga tillämpningar just när man försöker konstruera och genomföra konkreta övningar. Man får även förståelse för vilka metoder och teorier som är centrala och av stor praktisk betydelse om man utgår från konkreta problem i verklig industriell produktion. Det finns inget så praktiskt som en god teori! 

Tid (Deadline): 2002-04-02.
Plats: Till Peter Lohmander i samband med föreläsning.
Utrustning: Maximalt en A4, maskinskriven. Lämna inte eventuella förslag i form av e-post eftersom e-postlådan då kan bli mycket full.

Peter Lohmander

www.Lohmander.com